header image

Napkollektor

Aqua System > Napkollektor

A napkollektor az ember nagyszerű találmánya. Mi sem egyszerűbb, mint összegyűjteni a nap természetes sugarait és azt megfelelően hasznosítani úgy, hogy a rendszer környezetbarát energiát termeljen a háztartásban. Napkollektor a Nap hőjét hasznosítja, s a napsugarakból kinyert hő segítségével állít elő használati- vagy fűtésrásegítésre alkalmazható meleg vizet.

Napkollektor tulajdonképpen egy hőcsapda:

A napfény bejut a napkollektorba és elnyelődik benne, miközben hője felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot (a speciális szigetelésnek köszönhetően az elnyelt hő kijutni már nem tud a napkollektorból). A felmelegített folyadékot egy szivattyú keringeti a napkollektor csöveiben, így szállítja el a hőt egy hőcserélőig. A hőcserélőben a folyadék hője átadódik a tartály vizének, felmelegítve azt. Amikor a tartály vize eléri a megfelelő (a vezérlőben előre beállított) hőfokot, a meleg víz felhasználásra kész. Amennyiben – pl. borús időben vagy télen – nem melegszik fel eléggé a víz, kiegészítő fűtést kell alkalmazni (pl. elektromos fűtőbetét, gáz-, villany-, vagy vegyes tüzelésű kazánt.

Napkollektor működtetése ilyen esetben is költségtakarékosabb, hiszen a napkollektor által előmelegített vizet a kívánt hőfokra melegíteni már kevesebb energiafelhasználást igényel.

Napkollektor rendszer teljesen automatikusan üzemel, a vezérlőelektronika szabályozza működését az egyedileg beállított paraméterek alapján. Mivel hazánkban a nyári és a téli napsütéses órák száma között jelentős eltérés van, a napkollektoros rendszereket átgondoltan, pontosan kell megtervezni (méretezni) és programozni. Segítünk eldönteni, hogy milyen napkollektor rendszerre van szüksége. Legelőször is  az elérni kívánt igényeket kell meghatározni, ennek függvénye a méretezés.

Napkollektor által termelt meleg vizet használhatjuk:

  • használati melegvízre (fürdés, mosogatás, stb.)
  • fűtésrásegítésre
  • úszómedence

Ha meghatároztuk, hogy mire szeretnénk a napkollektor által termelt meleg vizet használni, azzal meghatároztuk azt is, hogy mikor mennyi és milyen hőmérsékletű meleg vízre van szükségünk.

Ha úgy méreteznénk egy napkollektor rendszert, hogy az nagy mennyiségű meleg vizet állítson elő télen, az hatalmas problémát jelentene nyáron, mivel fűtés híján nem lehetne mit kezdeni a megtermelt energiával. Nemcsak hamar tönkremenne, hanem ráadásul egy ilyen napkollektor rendszer igen sokba is kerülne.

Minden esetben az igényekhez legjobban illeszkedő, mind műszaki, mind pedig gazdaságossági szempontból optimális megoldást kell megtalálni. Egy napkollektor rendszer ideális működéséhez az alábbi 3 tényező elengedhetetlenül szükséges:

1. A napkollektor rendszer szakszerű tervezése, méretezése és kivitelezése.
2. Jó minőségű napkollektorok és kiegészítők alkalmazása.
3. A telepített napkollektor rendszer egyedi igények szerint testre szabott beállítása, programozása. Kérje árajánlatunkat.