header image

Környezettudatosság

Aqua System > Környezettudatosság

A környezettudatosság az élettér, bioszféra, emberi környezet felé való tudatos, felelősségteljes viselkedést jelenti. Környezettudatos életmódra való elköteleződés megnyilvánulhat egyes személyek vagy a társadalom valamely szegmense környezetünkhöz, életünkhöz, Földünkhöz való hozzáállásában egyaránt. A Föld létünk „bölcsője”: táplálékkal, levegővel, vízzel, meleggel szolgál, belőle élünk. A környezettudatos viselkedés által Földünket, azaz életünket védjük hosszú távon. „Ökológiai lábnyommal” szokták meghatározni egyes személyek vagy akár országok által Földünk, környezetünk fel- és elhasználásának mértékét, pl. hogy mekkora terület és azon található ivóvíz, energia, erdő stb. mennyiség szükséges ahhoz, hogy életed – jelenlegi életmódod mellett – fenntartható legyen. Magyarország ökológiai lábnyoma 5 hektár/fő. Környezettudatosság által a cél ökológiai lábnyomunk csökkentése, azaz a mindennapok környezetbarát megélése.

Az elmúlt párszáz évben energiafelhasználásunk drasztikus mértékben megnőtt, ez vonatkozik mind a háztartási elektromos áram, a földgáz fogyasztására, de olyan energiafelhasználásokra is, melyek közvetve táplálják fogyasztásunkat. Energia szükséges a különböző termékek gyártásától kezdve a közvilágításon át az építkezésig minden, de mindenhez. A környezettudatosság ösztönössé tételének első lépése a probléma felismerése. Ha idáig eljutunk, már jó úton járunk.

Nézzünk egy példát. Egy háztartásban a legtöbb energiát a fűtésre használjuk, ez háztartási energiaszükségletünk kb. 60-70%-át teszi ki. A takarékoskodás, azaz a környezettudatosság érdekében számos lépést tehetünk már ezen a területen is: szigetelés, fűtőtestek alacsonyabb hőmérsékletre állítása, az árnyékoló bútorok eltávolítása stb. A leginkább környezettudatos megoldást a megújuló energiaforrásokkal való fűtési lehetőségek nyújtják.

Energiafelhasználásunk másik fő területe a melegvíz-fogyasztás, ahol szintén lehetőségünk van takarékos, energiabarát feltételek megteremtésére, akárcsak életmódunk átgondolásával: fürdés helyett zuhanyozás, mosogatásnál, fogmosásnál ne folyassuk feleslegesen a vizet, alacsonyabb hőfokú gépi mosás stb. A melegvíz előállításának környezettudatosság szempontjából és gazdasági megfontolásból is legoptimálisabb módja a nap melegének felhasználása napkollektorok segítségével.

Az elektromos berendezések működéséhez szükséges elektromos áram a legsokoldalúbb energiaforma. Előállítása, otthonunkba szállítása nem általános és nem igazán kivitelezhető, de itt is lehetőségünk van a környezettudatosság betartására: energiatakarékos izzók használata, készenléti állapot funkció helyett nem használt berendezéseinket áramtalanítsuk, nem használt elem- vagy mobiltelefon-töltőt húzzuk ki a konnektorból, új berendezés vásárlása esetén tájékozódjunk annak energiafogyasztásáról stb.

Energia-felhasználásunk csökkentésére az ötletek tárháza végtelen. A legjobb módszer, ha figyelünk arra, hogy az adott tevékenység milyen energiafogyasztással jár. Felelősek vagyunk azért, hogy mit és hogyan cselekszünk; s ha gyermekeinkre egy legalább ilyen állapotú Földet akarunk hagyni, akkor ezekre a dolgokra igenis komolyan oda kell figyeljünk!

Környezettudatosság leginkább megújuló energiaforrások használata (szél, nap, víz, újratermelődő növényi anyagok energiája, a Föld hője) révén a legeredményesebb. Ezek természetes módon újratermelődő, megújuló energiaforrások, használatukkal nem vonunk el másoktól energiát, nem kerülnek pénzbe – persze ez nem jelenti azt, hogy ingyen vannak. Ezen megújuló energiaforrásokat különböző un. energiahasznosító berendezések alkalmazásával tudjuk igényeinkhez mérten használni. A teljesség igénye nélkül tekintsük át ezen megújuló energiaforrásokat miként, mire hasznosíthatjuk környezettudatosság szempontjából.

  • A nap energiáját napkollektor, napelem által hasznosíthatjuk használati melegvíz, fűtésrásegítés, villamos energia céljából.
  • A szél energiáját áramtermelő szélturbina, vízhúzó szélkerék segítségével villamos energia, vízszivattyúzás céljára fordíthatjuk.
  • A biomassza energiáját tűzifa, biogáz, bio-üzemanyag formájában fűtésre (cserépkályha, faelgázosító kazán), hő- és villamos energia előállítására, gépjárművek üzemeltetésére használhatjuk.
  • A víz energiáját vízerőmű, vízkerék által mechanikai energiára (pl. vízimalom), villamos energia termelésére hasznosíthatjuk.
  • A geotermikus energiaforrásokat hőszivattyú révén fűtésre használhatjuk környezettudatos hozzáállással.
  • Megújuló energiahasznosító rendszereink kiépítéséhez szakember segítsége szükséges, mert bizony bonyolult szakmai ismereteket kíván a környezettudatosság ezen módja.

Környezettudatosság az élet számos egyéb területén egyénileg, társadalmilag is követhető és követendő életforma. A közlekedés – mely óriási energiafogyasztással, üzemanyagok révén a járművek károsanyag-kibocsátásával jár – felelős a klímaváltozásért és népbetegségeink kialakulásáért, az egyik terület, ahol mi magunk is tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséért (pl. kerékpározás). A vásárlási szokásaink átgondolása is környezettudatosság szempontjából jelentős lehet (fonott kosár műanyag reklámtáskák helyett, hulladék megelőzés). A szelektív hulladékgyűjtés (ezáltal a hulladék újrafeldolgozása) szerencsére az utóbbi években egyre több háztartásban beépült a mindennapokba. A környezetvédelem ügye Magyarországon eléggé elhanyagolt, hazánk természeti, környezeti állapota sajnos folyamatosan romlik.

A változtatás közös felelősségünk! Saját életed – lehetőségekhez mérten történő átalakításával – hozzájárulhatsz a környezettudatosság szemléletének terjedéséhez. Kérje árajánlatunkat.