header image

Gyakori Kérdések

Aqua System > Gyakori Kérdések

+ Családi házam épületgépészeti felújítását tervezem. Miben számíthatnék cégükre?
Döntéseit az alábbi témakörökben segítjük:
Hőtermelés: kazánkiválasztás, napkollektor, hőszivattyú, megtérülés-vizsgálat.
Fűtési rendszerek kiválasztása: radiátoros, fal vagy padlófűtéses, illetve ezek kombinálásának lehetőségei.
Melegvízkészítés: tárolós és átfolyós rendszerek, cirkulációs hálózatok, napkollektor, hőszivattyú.
Klimatizálás: épületébe később is beépíttethető klímaberendezés, de nem kell bontani, ha előre betervezzük a berendezések és vezetékek későbbi helyét. A klímát hagyjuk ki, nem akarok foglalkozni vele.
+ Miért érdemes éppen Önökhöz fordulnom?
Mert hasznos tanácsaink révén az Ön lehetőségeihez mérten a legjobb épületgépészeti rendszer mellett tud dönteni. Ha igénybe veszi szakértelmünket, nem érik meglepetések! Vezető munkatársaink minden ügyfelünkkel részletesen elbeszélgetnek az építkezéssel kapcsolatos igényekről, elképzelésekről, s tanácsokat, ötleteket adnak annak érdekében, hogy a legjobb megoldás szülessen meg. Az átgondolt tervezéssel nagyon sok időt, energiát és pénzt takarít meg, és elkerüli, hogy az építkezés során bontani kelljen.
Az általunk beépített berendezéseket és anyagokat a minőségi paraméterek és az üzemeltetési tapasztalatok alapján választottuk ki. Igazodunk a lehetőségeihez: többféle árkategóriájú, de megbízható és a lehető legjobb ár-érték arányú eszközöket ajánljuk Önnek.
Jó szakmai kapcsolataink révén közvetlenül a nagykereskedőktől és a gyártóktól vásárolunk, így a piacinál kedvezőbb áron kapjuk meg a berendezéseket és anyagokat. Ezért sem nekünk, sem Önnek nem érdemes a kiskereskedelmi beszerzéssel vesződnie. Ügyfeleinktől azt kérjük, hogy az egységes rendszer és a jó minőség érdekében bízzák ránk a beszerzést.
Építőipari beruházó vagyok, épületgépészeti partnert keresek. Milyen tapasztalataik vannak a nagyberuházások terén?
Társaságunk erejét elsősorban az adja, hogy tevékenységi területünkön belül átfogó szakértelemmel és széleskörű tapasztalatokkal rendelkezünk. Fő tevékenységi köreink egyike az épületgépészeti szerelőipari tevékenység. Ide tartozik az épületgépészeti kivitelező tevékenység generál- és fővállalkozók megbízásából, a társkivitelezői munkák elvégzése energetikai nagyberuházásokon (pl. nagy teljesítményű kazánházak, hűtőberendezések építésében, kivitelezésében). Ide tartozik még a valamint a szerviztevékenység végzése – elsősorban szerződéses partnereink részére.
+ A napkollektor illetve a napelem esetén mi az optimális dőlésszög?

Nyáron 30-40 fok, télen 60-70 fok, ezért a kettő közti dőlésszögre szereljük, de inkább a téli dőlésszöghöz közelítve telepítjük fel a kollektorokat. Azért ez az ideálisabb megoldás, mert télen sokkal alacsonyabb a nap beesési szöge, így nagyobb a nyereség.

+ Milyen tájolásra kell tenni, mi van, ha nincs olyan?
Dél-dél-nyugat, ha a tetőn nincs ilyen irány és megoldani sem lehet, akkor javasoljuk, hogy az udvarra helyezzük el, vagy a garázstetőre. Az a fontos, hogy ne legyen előtte árnyékoló tényező.

+ Mi van, ha nem süt a nap?
Az általunk telepített rendszerek mindig valamilyen alternatívát is kínálnak, arra az esetre ha nem süt a nap. (Magyarországon évi 2000-2200 napsütéses órával lehet számolni, ez az éves melegvízkészítési igény 60-70%-át tudja fedezni.

+ Mi a teendő, ha ráesik a hó a napkollektorra illetve a napelemre?
Alaphelyzetben semmit, ami rá esik, az le is olvad róla. Nagyon extrém havazásnál indokolt lehet, hogy letakarítsuk a havat a kollektorról, hiszen amíg rajta van a hó addig  nem működik megfelelően. De természetesen ebben cégünk tud segíteni, de Ön is megtudja otthon csinálni.

+ Mi van, ha nincs villany?
Sajnos a vezérlés és a szivattyú elektromos árammal működik, tehát ha nincs villany nem működik a rendszer. Meghibásodni nem tud, minden rendszerelem úgy van tervezve, hogy akár 290 °C –os hőmérsékletet is átvészel meghibásodás nélkül, de megoldás lehet egy kisebb, sziget üzemű napelemes rendszer ami csak a kollektor vezérlését és a szivattyút látja el árammal. Ez annyit jelent, hogy hogy áramkimaradás esetén természetesen a rendszerünk tovább működik.

+ Mennyi a napkollektor illetve a napelem várható élettartama?
25-30 év, de ahhoz, hogy megőrizzük a minél hosszabb élettartamot, szükség van a folyamatos az éves karbantartásra.

+ Mi történik 25-30 év után, ha a rendszerünk nem működik megfelelően?
Nincs szükség új rendszer kiépítésére, elég csak a hőnyerő kollektorokat kicserélni, ami kevesebb költséggel jár.

+ Mikor és hogyan történik a napkollektorokos illetve napelemes rendszerek karbantartása?
Évente javasolt a rendszer ellenőrzése, amiben cégünk örömmel áll Ön és családja rendelkezésére.

+ Bővíthető a már meglévő rendszer?
Természetesen igen, sőt akár 2-3 lépésben is ki lehet alakítani a rendszert.

+ Hol célszerű elhelyezni a solar tartályt?
Ha van meglévő kazánház rendszer, akkor amellett.

+ Mekkora helyet foglal el a rendszer működését szolgáló tartály és az egyéb alkatrészek?
Ez attól függ, hogy milyen kialakítású rendszert szeretne. Csak melegvíz esetén 1- 1,5 nm. Fűtésnél 3-4 nm terület elegendő.

+ Mekkora helyet foglal el a napkollektor?
Síkkollektornál minimum 4,6 m2, vákuumcsöves kollektornál 3 m2, de ez rendszer és igény függő.

+ A napkollektorok, illetve a napelemek karbantartásához mindenképpen szakcég szükséges?
Igen, olyan speciális eszközök és műszerek szükségesek a munka elvégzéséhez, amelyek csak szakcégnél állnak rendelkezésre. Nem kell feltétlenül a mi cégünket választani, de az általunk telepített rendszerek karbantartására speciális árat tudunk biztosítani.

+ A különböző gyártmányú napkollektorok között milyen különbségek vannak? Melyiket érdemes választani?
Nagyok a különbségek a kollektorok között, a kollektorok hatásfoka az egyik legfontosabb tényező, amivel számolni kell. Nyilván nem mindegy, hogy adott idő alatt mennyi vizet tudunk felmelegíteni. Cégünk csak kiváló hatásfokkal rendelkező német gyártmányú kollektorokat alkalmaz rendszereihez.

+ Mennyi ideig tart a felszerelése?
Egyszerűbb rendszer esetén 1-2 munkanap, komplettebb rendszer esetén 4-8 munkanap, de pontos időt a helyszín ismerete és a rendszer kiválasztása után lehet mondani.

+ Rontja-e a napkollektor vagy napelem a családi ház külső megjelenését?
Nem, ezek a rendszerek költség csökkentő és érték növelő rendszerek.

+ Sérül-e a tető a napkollektoros rendszer felszerelésekor?

Nem, sőt ha valaki már az építkezés ideje alatt beépíti a kollektorokat, akkor választhat olyat is ami a tetőszerkezetbe van építve és nem rá.

+ Mi a leghidegebb, amit a napkollektor kibír?
Mivel glikolos a rendszer, ezért a magyarországi téli hidegekben természetesen jól működik. -30 °C –ig problémamentes.

+ Miként lehet összekapcsolni a napkollektorokat más fűtési rendszerekkel?
Bármilyen más fűtési rendszerrel összekapcsolható a napkollektor, alkalmazható pl. gázkazán, vízteres kandalló, egyedi fűtés, hagyományos fűtés, de akkor érdemes ezen gondolkozni, ha a hő leadó felületünk alacsony hőmérsékletű. (padló vagy fal fűtés).

+ Lehet napelem és napkollektor egyszerre a háztetőn?
Igen, sőt javasoljuk is, mert több a megtakarítás.

+ Milyen kritériumoknak kell megfelelni a pályázaton való részvételhez? – Vannak kizáró tényezők?
Bővebb információért forduljon pályázatíró cégünkhöz. (Írjon e-mailt részünkre.)

+ Mennyibe kerül a napkollektoros rendszer?
Attól függ, hogy milyen rendszert szeretne? Áraink minden esetben az egyedi igényeknek megfelelően kerülnek kialakításra. Használják bátran árkalkulátorunkat, de pontos ajánlatért forduljon kollégánkhoz.

+ Milyen hatásfokkal dolgozik?
Cégünk egy német gyártó által fejlesztett napkollektort ajánl elsősorban, mivel ennek a kollektornak kiváló a hatásfoka.

+ Mennyi idő alatt térül meg a napkollektoros rendszerbe fektetett pénzem?
Nyilván ez rendszer függő, de általában elmondható, hogy 5-10 év közötti megtérülés a reális.

+ Padlásra tehető-e a rendszer?
Igen, a tartály akár a padlásra tehető, ha a szerkezet elég stabil hozzá.

+ A jégeső károsítja-e a napkollektoros rendszert?
A vákuumcsövek akár a 25mm-es jégesőnek is ellenállnak. Javasoljuk kiegészítő biztosítás kötését, de ebben az esetben is tudunk segíteni.

+ Megrongálják a madarak? A futónövényzet mennyire lehet ártalmas-e a napkollektoros rendszerre?
A madarak általában nem okoznak kárt a kollektorban a csővezeték szigetelését szeretik, így ezt célszerű évente ellenőrizni és szükség esetén pótolni, a növényzet csak a hatásfokot befolyásolja, mivel ha betakarja akkor nem jut a felületre elegendő fény, és csökken a teljesítménye.

+ Bele csaphat-e a villám a napkollektoros illetve a napelemes rendszerbe?
Ugyanannyi az esélye, mint ahogy a házat érheti villámcsapás.